vrijwilliger login

Rollen in Het Logeerhuis van Sint Nicolaas  printversie

Algemeen:

  • Hou altijd oog voor de kinderen en kijk ook vooral naar de kinderen die niet met hun mond vooraan staan. Juist zij verdienen jouw aandacht.
  • Houd goed in de gaten dat de ouders op de achtergrond blijven, zodat de kinderen alles goed kunnen zien. Maar blijf altijd vriendelijk naar de ouders. Het Sint Nicolaasfeest is een familiefeest.
  • Wanneer je in een ruimte staat, zorg er dan voortdurend voor dat de ruimte er netjes en verzorgd uit blijft zien. Zet dus materialen weer recht, ruim eventuele rommel op. Met name in het logeerhuis is de uitstraling van groot belang !

Ontvangst/kassa

Bij de ontvangst staan pieten de kinderen en ouders vrolijk op te wachten. Ze begroeten de mensen en maken een praatje met de kinderen. Deze pieten krijgen ook pepernoten mee. Wanneer de pepernoten bijna op zijn, kun je ze aanvullen bij één van de coaches.

Kassa en muntverkoop

De kassa en muntverkoop wordt gedaan door vrijwilligers. Gereserveerde kaarten staan per tijd klaar in enveloppen. Bij het reserveren via de website krijgen de mensen een bevestiging per Email. Deze moeten ze meenemen. Bij overhandiging hiervan, ontvangen ze de gereserveerde kaarten.

Wanneer 10 minuten voor aanvang nog niet alle 35 gereserveerde kaarten zijn opgehaald, worden deze (no-show’s) vrijgegeven voor bezoekers die toch nog graag een rondleiding willen hebben.

Muntverkoop

  • muntjes kosten € 0.75 per stuk.
  • munten zijn te gebruiken voor alle activiteiten, handtekeningenkaart en catering.
  • niet gebruikte munten kunnen ingewisseld worden voor een kop koffie/thee/chocolademelk of ranja. (niet voor contant geld dus) of gedoneerd worden aan een goed doel.

Pietencafé

In het pietencafé zijn altijd wel pieten aanwezig die graag met de kinderen spelen en praten.

Catering pietencafé

De catering wordt gedaan door vrijwilligers met hulp van pieten. Verkrijgbaar is koffie/thee/chocolademelk en ranja. (1 munt per consumptie). 

Grime-hoek

Kinderen kunnen zich laten schminken door een professionele grimeur. (2 munten)

Cupcake-hoek

Kinderen kunnen een cupcake versieren onder begeleiding van cupcakepieten. (1 munt).

Buitenterrein

Pepernoten uitdelen

Er lopen veel gezellige pieten over het terrein (niet bij de entree, daar staan andere pieten met pepernoten) rond met pepernoten. Deze maken een praatje met de kinderen en delen pepernoten uit. Denk daarbij ook aan het deel van het pietenparcours, de klimwand en de paardenwei. Wanneer de pepernoten op zijn, kun je nieuwe halen bij één van de coaches.

Pietenparcours/pietendiploma

Op het terrein staat een tent waar kinderen zich kunnen aanmelden om deel te nemen aan het pietenparcours. Deze wordt begeleid door scouting groep JJB. Deelname aan pietenparcours = 1 munt. In dezelfde tent kunnen kinderen ook een broodje halen voor bij het kampvuur.

Broodjes bakken

Kinderen kunnen samen met Kampvuurpiet bij het kampvuur een broodje bakken. Dit wordt begeleid door scouting-groep JJB. Als het broodje klaar is, kan er een worstje gehaald worden voor in het broodje. De stok wordt dan ingeleverd. Deelname = 1 munt

Klimwand

Op het terrein is een klimwand opgesteld. Kinderen kunnen leren klimmen zoals piet dat ook doet. Dit wordt begeleid door scouting –groep JJB. Deelname = 1 munt

Themapieten

Bij de kassa kan een handtekeningenkaart gekocht worden (1 munt). Hiermee kunnen de kinderen handtekeningen verzamelen van de themapieten.

Ingang Logeerhuis

Bij de ingang van het logeerhuis staat een piet (de time-keeper) de groepen op te wachten die het huis in gaan. Groepen moeten 10 minuten voor aanvang van de rondleiding zich verzamelen bij de ingang. Ze worden daar vermaakt door de “wegwijspieten” Wanneer de “ding – dong” klinkt gaat de wegwijspiet met de groep naar binnen. De time-keeper controleert de kaarten op de juiste kleurcode. (elke tijd heeft een eigen kleurcode.)

 

Binnen in het Logeerhuis

Wegwijspiet

Als wegwijspiet ben je de gids die de groepen door het huis heen leidt. De groepen verzamelen zich bij de ingang van het pand. Daar worden de kaartjes ingenomen door de huispiet. Bij het teken dat de groep naar binnen gaat, gaat er één van de wegwijspieten mee naar binnen en zorgt ervoor dat de groep bij elke “ding-dong” vlotjes doorstroomt naar de volgende ruimte. De wegwijspiet ziet er ook op toe dat de kinderen het beste zicht hebben. Dus kinderen vooraan en ouders achteraan. Spreek daar gerust de ouders op aan. In de doorloopkamers (slaapkamer hoofdpiet en de wasruimte) kan je mensen wijzen op leuke kleine details. Voordat het huis open gaat, zullen jullie een rondleiding door het huis krijgen zodat de route duidelijk is en je weet waar je terecht gaat komen.

De Pepernotenshow

In de eerste kamer ontmoeten de kinderen “bakpiet” met zijn assistenten. Wat heb je nou eigenlijk nodig om een pepernoot te kunnen bakken. Welke kruiden moeten er in en hoe maak je die mooie en overheerlijke bolletjes. Dat leren de kinderen in een leuk show tijdens de PEPERNOTENSHOW. Voor de kinderen vertrekken leveren ze hun eigen gemaakte pepernoot in bij een van de pieten en zullen ze naar de oven worden gebracht. Bij het verlaten van het Logeerhuis krijgen de kinderen een “ovenverse” pepernoot om te proeven.

Slaapkamer Sint

In de slaapkamer van de Sint is een Vertelpiet die een verhaal zal vertellen. De pieten die in deze kamer zijn ingedeeld zorgen voor een soepele en snelle doorstroom bij elke “ding-dong”en zorgen dat er voor dat de rust ontstaat die past bij de kamer en het verhaal. De slaapkamer van de Sint is een spannende ruimte voor de kinderen, die spanning mag best gevoeld worden. Bij het vertrek van de ruimte kan aangegeven worden wat de volgende kamer is.

Slaapkamer van de Hoofdpiet (doorloopruimte)

Dit is een ruimte waar geen “act” is, maar waar alleen doorheen gelopen wordt. De wegwijspieten proberen dit wel vlotjes te laten verlopen.

het laboratorium van Prof-piet

Het laboratorium van Prof-piet is sinds 2016 een nieuwe kamer. Het bleek dat de bezoekers een beetje waren uitgekeken op de slaapkamer van de pieten. Daarom is deze nu omgetoverd tot het werkterrein van “prof-piet”. Prof is zo verstrooid als maar kan, maar vind zich zelf een hele piet. Hij krijgt met zijn testjes hulp van een aantal pieten in opleiding. Bij het vertrek van de ruimte kan aangegeven worden wat de volgende kamer is.

Wasruimte (doorloopruimte)

Dit is een ruimte waar geen “act” is, maar er kan maar zo een piet op het toillet zitten of onder de douche vandaan komen.

Het is aan de wegwijspieten de taak om de doorloop van de slaapkamer van de hoofdpiet, het laboratorium van prof en de wasruimte soepeltjes te laten verlopen.

De pieten chill-kamer

In de pietenchill-kamer kunnen de kinderen een spelletje spelen met de aanwezige pieten.

  • pietenmemorie
  • pepernotensjoelen
  • boter, kaas en pepernoten
  • blikgooien

Werkkamer Sint

Voor de deur van de werkkamer staat de huisknecht. Deze zal de mensen “vermaken” terwijl er gewacht wordt om de kamer van de Sint in te gaan. De Sint neemt over het algemeen wat meer tijd voor de kinderen, maar de tijd moet wel bewaakt worden om te voorkomen dat het te ver uit gaat lopen.  In de kamer zijn Sint en de hoofdpiet.

Bij vertrek van de ruimte komen de mensen in de “openhaard” kamer. Daar staat een piet die de kinderen nog een kado’tje meegeeft. Deze piet zal de mensen ook wijzen op het gastenboek. Het is voor ons natuurlijk leuk om te horen wat mensen ervan gevonden hebben.

Social Media
fotoalbum
Youtube Gastenboek