vrijwilliger login

Weetjes over Sint Nicolaas
Sint-plaatje-met-uitleg-258x300

 

Waarom ziet Sint Nicolaas er op televisie niet altijd hetzelfde uit? 

De Sint en de Pieten krijgen heel veel uitnodigingen om op televisie te komen, maar ze kunnen niet overal tegelijk zijn.  Dus ook bij de optredens op televisie zie je wel eens hulpsinten en hulppieten.


Hoe oud is Sint Nicolaas? 

Sint Nicolaas is al heel oud! Dat zie je aan zijn witte haren en de rimpels in zijn gezicht. Hoe oud de Sint precies is, weet alleen hijzelf. Wel is zeker dat zelfs de opa van je opa al bij de Sint op schoot heeft gezeten. Hoe dat kan? Tja, daar zegt Sint Nicolaas nooit iets over..


Vindt Sint Nicolaas kinderen die stout doen toch lief?

Alle kinderen zijn lief en dat weet Sint Nicolaas. Maar af en toe doet een kind stoute dingen. Dat is niet leuk en de Sint vindt het helemaal niet goed als kinderen pesten, jokken of andere onaardige dingen doen. Toch vindt Sint Nicolaas ook een pestkop bijzonder en lief. Dat klinkt raar hè? Soms zegt hij er wel wat van als een kind stout is, bijvoorbeeld in een gedichtje of als hij er eentje tegenkomt.


Slaapt de Sint met zijn baard boven of onder de dekens?

Zijn baard blijft altijd boven de dekens, want anders raakt die helemaal in de war en komen er grote klitten in. Sint Nicolaas vindt die klitten vervelend. En het doet ook best pijn om ze eruit te borstelen. Opperknippiet wil graag dat de Sint een vlecht maakt in zijn baard voordat hij gaat slapen, maar dit gaat Sint Nicolaas veel en veel te ver!


Hoe word je hulpsint of hulppiet?

Het is heel belangrijk dat je precies op Sint Nicolaas lijkt: de kleren, de baard, de staf, de mijter, alles moet kloppen. Het is dus één grote verkleedpartij. Verder moet de hulpsint deftig lopen, rustig praten en goed handen kunnen schudden. En het allerbelangrijkst is dat de hulpsint lief is voor iedereen, net zo lief als Sint Nicolaas zelf.

Ook de hulppieten moeten lief zijn en zich verkleden. En wat denk je van klimmen, dansen, strooien en cadeautjes uitdelen? Dit moeten de hulppieten ontzettend goed kunnen.


Weetjes over de Pieten
Piet-plaatje-met-tekst-269x300

 

Waarom zijn de Pieten zwart en hebben ze rode lippen?

De pieten zijn zo vaak door de schoorsteen gegleden dat het roet niet meer van hun gezicht af gaat, vandaar dat ze zwart zijn. En de rode lippen… Voor een feestje doet je moeder vast ook wel eens lippenstift op. Dat staat lekker feestelijk. Pieten zien er graag ook mooi uit met kleurige lippenstift!


Wat doet Piet met die bos takken?

Je kent vast wel het liedje ‘Zie ginds komt de stoomboot’. Iedereen zingt dan: ‘Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe’. De takken die Piet draagt, noem je een roe. Vroeger vertelden de mensen dat kinderen billenkoek kregen met de roe als ze stout waren geweest. Nu gebruiken de Pieten de roe om de schoorsteen te vegen of sneeuw van het dak af te bezemen.


Hebben de Pieten een TomTom?

De pieten zijn hartstikke hip en houden van allerlei speeltjes, dus ook van deze! Zonder Wegwijspiet in de buurt is een TomTom erg handig. De Pieten raken namelijk nogal eens de weg kwijt. Een klimrek of een open schuur vinden de Pieten heel interessant en dan rennen ze daar zomaar naartoe. Na het spelen op het rek of het snuffelen tussen oude spullen weten ze niet meer waar ze zijn!


Hoe weet Piet dat ik mijn schoen heb gezet?

Als jij je schoen hebt gezet, zing je toch zeker een paar Sint liedjes? Luisterpiet hoort dit en geeft het door. En wanneer iedereen slaapt, komen de Pieten stilletjes bij je langs.


Zijn de Pieten wel eens bang?

Nou en of! Sommige Pieten zijn bang voor spinnen en anderen voor honden. Soms denken ze dat er een spook onder hun bed ligt of een draak in de kast zit. De Pieten zorgen goed voor elkaar en gelukkig weet Sint Nicolaas ze ook altijd weer gerust te stellen.

Geef je mening!
Sorry, er zijn geen polls op dit moment.
Social Media
fotoalbum
Youtube Gastenboek